Krem z kalafiora z chipsami z białej kiełbasy

Krem z kalafiora z chipsami z białej kiełbasy
Oceń przepis:
ocen Średnia ocena: 0

Przygotował:

Katarzyna Bosacka

Seria kulinarna:
Bosacka daje radę 3 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • ½ kalafiora, mogą być również liście
  • 1 litr napoju owsianego,
  • 2 łyżki masła (zawiera śladowe ilości laktozy)
  • 3 liście laurowe,
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 200 g białej kiełbasy
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia
  • 1 łyżka masła (kolejna)
  • ½ pęczka koperku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kiełbasę kroimy w cieniutkie plasterki i smażymy na patelni na oleju rzepakowym, aż będą chrupkie. Umyty kalafior kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim plastry kalafiora do lekkiego zbrązowienia.

Przekładamy do garnka, zalewamy napojem owsianym, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy ok. 30 minut, po czym miksujemy na gładki krem. Jeśli zupa będzie za gęsta, dodajemy trochę wody. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Hartujemy łyżką masła. Zupę podajemy z koperkiem i kawałkami kiełbasy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA