Krem z kalafiora z chipsami z białej kiełbasy
Oceń przepis:
Przygotował:
Katarzyna Bosacka
- Seria kulinarna:
- Bosacka daje radę 3 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- ½ kalafiora, mogą być również liście
- 1 litr napoju owsianego,
- 2 łyżki masła (zawiera śladowe ilości laktozy)
- 3 liście laurowe,
- 4 kulki ziela angielskiego
- 200 g białej kiełbasy
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia
- 1 łyżka masła (kolejna)
- ½ pęczka koperku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kiełbasę kroimy w cieniutkie plasterki i smażymy na patelni na oleju rzepakowym, aż będą chrupkie. Umyty kalafior kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim plastry kalafiora do lekkiego zbrązowienia.
Przekładamy do garnka, zalewamy napojem owsianym, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy ok. 30 minut, po czym miksujemy na gładki krem. Jeśli zupa będzie za gęsta, dodajemy trochę wody. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Hartujemy łyżką masła. Zupę podajemy z koperkiem i kawałkami kiełbasy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W