Zupa z pieczonych pomidorów i czerwonej soczewicy

Zupa z pieczonych pomidorów
Oceń przepis:
78 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Daria Ładocha

Seria kulinarna:
Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Zupy, Dobre dla dzieci

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 1 czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 450 g ugotowanej soczewicy czerwonej
  • kilka listków świeżego oregano
  • 6 suszonych pomidorów
  • łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 l gorącej wody

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Formę do pieczenia wyłóż papierem i ułóż na niej pokrojone pomidory wraz z czosnkiem rozgniecionym za pomocą noża, cebulą pokrojoną w talarki i ugotowaną soczewicą.
Posyp warzywa solą, papryką oraz pieprzem i skrop oliwą. Posyp oregano, zachowując część do dekoracji.
Zapiekaj w piekarniku w temperaturze 200º C około 50 minut.
Następnie wyjmij warzywa, odłóż część soczewicy do dekoracji, a resztę zmiksuj na gładką masę. Dodaj gorącą wodę i dokładanie wymieszaj.
Na koniec udekoruj drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami, oregano i pozostałą soczewicą. Możesz zrobić również kleksa z jogurtu naturalnego.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA