Pączki z kremem pistacjowym

Pączki z kremem pistacjowym
Oceń przepis:
418 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Sugarlady Agata Stankiewicz

Seria kulinarna:
Słodka jak Sugar (odc. 1)
Trudność:
średnie
Rodzaj dania:
Pączki
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • Ciasto:
  • 500 g mąki typ 550
  • 10 g suchych drożdży
  • 7 żółtek z jajek klasy M
  • 75 g cukru
  • 80 g miękkiego masła
  • 220g ciepłego mleka
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
Krem pistacjowy:
  • 100 g mleka
  • 150 g śmietanki 30%
  • 5 żółtek z jajek M
  • 100 g pasty pistacjowej
  • 30 g cukru
  • 100 g białej czekolady
  • 250 g mascarpone
  • szczypta soli
Lukier:
  • 150 g białej czekolady
  • 2 łyżki oleju

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania kremu. Zagotuj śmietankę z mlekiem. Żółtka utrzyj z cukrem. Gorącym płynem zalej żółtka, powolnym strumieniem. Zahartuj je, ciągle mieszając. Całość przelej z powrotem do garnka i ciągle mieszając podgrzewaj, do zgęstnienia.

Do miski wrzuć białą czekoladę i pastę pistacjową. Zalej je gorącym kremem angielskim i dokładnie wymieszaj. Dodaj mascarpone i szczyptę soli. Zblenduj całość, przykryj folią w kontakcie i wstaw do lodówki, najlepiej na noc.

Przygotuj ciasto. Żółtka ubij razem z cukrem do potrojenia ich objętości. Po ubiciu dodaj do nich przesianą mąkę, drożdże, spirytus i wanilię. Zacznij wyrabiać w robocie planetarnym za pomogą haka i powolnym strumieniem dolewaj ciepłe mleko, które nie może parzyć w palec. Wyrabiaj ciasto około 10-15 minut.

Po tym czasie dodaj miękkie masło i wyrabiaj ciasto przez kolejne 5 minut. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 1,5 h do wyrośnięcia.

Po tym czasie uderz w ciasto pięścią i chwilę powyrabiaj je dłońmi. Podziel na porcje, każda ma ważyć około 60-65 g. Uformuj kulki i odstaw je na blat delikatnie obsypany mąką. Spłaszcz je ręką, przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 30 minut, do ponownego wyrośnięcia.

Rozgrzej olej w garnku do temperatury 175 stopni C. Warto w trakcie smażenia tę temperaturę kontrolować, ponieważ zaraz po wsadzeniu pączków temperatura spada, a nie chcesz przecież mieć pączków spalonych i surowych w środku.

Wrzuć wyrośnięte pączki do oleju i smaż przez około 2 minuty z każdej strony. Pączki wyłóż na ręczniki papierowe, aby odsączyć je z tłuszczu.

Jeszcze ciepłe pączki nadziewaj kremem pistacjowym.

Czekoladę rozpuść z olejem w kąpieli wodnej. Maczaj w polewie przestudzone już pączki. Obsyp posiekanymi pistacjami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA