Chłodnik maślankowy z sokiem z ogórka, czosnkiem, marynowanym pstrągiem i kiełkami

Chłodnik maślankowy z sokiem z ogórka, czosnkiem, marynowanym pstrągiem i kiełkami
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rozgryza Polskę 2 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1 l maślanki
  • główka młodego czosnku
  • oliwa
  • sól morska gruboziarnista
  • 4 ogórki gruntowe
Pstrąg:
  • 2 filety z wędzonego pstrąga
  • pierz młotkowany
  • 1 łyżka octu winnego czerwonego
  • 1 łyżeczka czarnego uprażonego sezamu
  • świeżo starta skórka z limonki
Kiełki:
  • duża garść kiełków fasoli mung
  • wrzątek
  • posiekane liście mięty
  • sól

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Czosnek przekrój na pół, umieść na blasze i polej oliwą oraz posól. Piecz w 200 stopniach, aż się przyrumieni. Upieczony czosnek obierz z łupin i wrzuć do miksera.

Ogórki obierz i wydrąż pestki. Dorzuć do czosnku i wlej maślankę. Zmiksuj na jednolity krem. Dopraw i schłodź.

Pstrąga porwij na mniejsze kawałki i delikatnie wymieszaj ze składnikami marynaty

Kiełki wrzuć do miski i zalej wrzątkiem. Trzymaj tak około 5 minut, aż lekko zmiękną. Odcedź i wymieszaj z posiekaną miętą. Dopraw solą.

Chłodnik podawaj z pstrągiem i kiełkami

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA