Chłodnik maślankowy z sokiem z ogórka, czosnkiem, marynowanym pstrągiem i kiełkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Polskę 2 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1 l maślanki
- główka młodego czosnku
- oliwa
- sól morska gruboziarnista
- 4 ogórki gruntowe
Pstrąg:
- 2 filety z wędzonego pstrąga
- pierz młotkowany
- 1 łyżka octu winnego czerwonego
- 1 łyżeczka czarnego uprażonego sezamu
- świeżo starta skórka z limonki
Kiełki:
- duża garść kiełków fasoli mung
- wrzątek
- posiekane liście mięty
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Czosnek przekrój na pół, umieść na blasze i polej oliwą oraz posól. Piecz w 200 stopniach, aż się przyrumieni. Upieczony czosnek obierz z łupin i wrzuć do miksera.
Ogórki obierz i wydrąż pestki. Dorzuć do czosnku i wlej maślankę. Zmiksuj na jednolity krem. Dopraw i schłodź.
Pstrąga porwij na mniejsze kawałki i delikatnie wymieszaj ze składnikami marynaty
Kiełki wrzuć do miski i zalej wrzątkiem. Trzymaj tak około 5 minut, aż lekko zmiękną. Odcedź i wymieszaj z posiekaną miętą. Dopraw solą.
Chłodnik podawaj z pstrągiem i kiełkami
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W