Bulion z pulpetami
 
   
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Kinga Paruzel
- Seria kulinarna:
- Z.U.P.A. (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 szponder
- 2 udka
- 2,5 l wody
- 1 marchewka
- ćwiartka korzenia selera
- 1 duża pietruszka
- 1 mały por
- 3 ząbki czosnku
- liść kapusty włoskiej
- liść laurowy
- kilka ziaren kolorowego pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- pół pęczka pietruszki
- pól pęczka koperku
- 400 g mięsa mielonego z indyka
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1 jajko
- 4-6 łyżek płatków owsianych
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Dokładnie myjemy udka z kurczaka i szponder, a następnie osuszamy. Wkładamy do dużego garnka i zalewamy 2,5 l zimnej wody. Stawiamy na średnim ogniu i gotujemy. Kiedy pojawią się szumowiny ściągamy je łyżką cedzakową. Następnie dodajemy do garnka obrane: pietruszkę, marchew, pora, selera. Ząbek czosnku w łupinie miażdżymy nożem i wrzucamy do wywaru razem z liściem kapusty włoskiej i kilkoma gałązkami kopru i zielonej pietruszki. Dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy i kolorowy pieprz. Gotujemy około 1,5 h na bardzo małym ogniu, by rosół nie zmętniał. W misce mięso mielone z indyka łączymy z jednym jajkiem, przeciśniętym czosnkiem, solą, słodką papryką, pietruszką i płatkami owsianymi. Dokładnie mieszamy i  odstawiamy na bok, by płatki spęczniały. Kiedy mięso w bulionie będzie miękkie, wyjmujemy je i odcedzamy rosół. Mięso formujemy w równej wielkości pulpety i delikatnie wkładamy na lekko gotującą się zupę. Całość gotujemy do czasu, aż kulki wypłyną na powierzchnię. Wlewamy do miseczek i posypujemy koperkiem.
					
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Adam Chrząstowski
 Adam Chrząstowski 
  
                     
                         
                         Brygida Kosel
 Brygida Kosel 
                         Jurek  Sobieniak
 Jurek  Sobieniak 
                         
                         
                         Piotr Przykaza
 Piotr Przykaza 
                         Jola Słoma
 Jola Słoma 
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         Marta Dymek
 Marta Dymek 
                         Maryla Musidłowska
 Maryla Musidłowska