Bulion z pulpetami
Oceń przepis:
Przygotował:
Kinga Paruzel
- Seria kulinarna:
- Z.U.P.A. (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 szponder
- 2 udka
- 2,5 l wody
- 1 marchewka
- ćwiartka korzenia selera
- 1 duża pietruszka
- 1 mały por
- 3 ząbki czosnku
- liść kapusty włoskiej
- liść laurowy
- kilka ziaren kolorowego pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- pół pęczka pietruszki
- pól pęczka koperku
- 400 g mięsa mielonego z indyka
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1 jajko
- 4-6 łyżek płatków owsianych
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Dokładnie myjemy udka z kurczaka i szponder, a następnie osuszamy. Wkładamy do dużego garnka i zalewamy 2,5 l zimnej wody. Stawiamy na średnim ogniu i gotujemy. Kiedy pojawią się szumowiny ściągamy je łyżką cedzakową. Następnie dodajemy do garnka obrane: pietruszkę, marchew, pora, selera. Ząbek czosnku w łupinie miażdżymy nożem i wrzucamy do wywaru razem z liściem kapusty włoskiej i kilkoma gałązkami kopru i zielonej pietruszki. Dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy i kolorowy pieprz. Gotujemy około 1,5 h na bardzo małym ogniu, by rosół nie zmętniał. W misce mięso mielone z indyka łączymy z jednym jajkiem, przeciśniętym czosnkiem, solą, słodką papryką, pietruszką i płatkami owsianymi. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok, by płatki spęczniały. Kiedy mięso w bulionie będzie miękkie, wyjmujemy je i odcedzamy rosół. Mięso formujemy w równej wielkości pulpety i delikatnie wkładamy na lekko gotującą się zupę. Całość gotujemy do czasu, aż kulki wypłyną na powierzchnię. Wlewamy do miseczek i posypujemy koperkiem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W