Chleb dyniowo-imbirowy

Chleb dyniowo-imbirowy
Oceń przepis:
43 ocen Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Katia Roman-Trzaska

Seria kulinarna:
Little Chef (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Wysmaruj masłem dwie formy do chleba, oprósz je mąką. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, imbir i sól. W mniejszej misce wymieszaj cukry, dynię, masło i jajka. Dodaj mąkę do masy dyniowej i mieszaj do połączenia się składników. Wlej ciasto do foremek i piecz, aż patyczek włożony w sam środek ciasta będzie czysty, czyli ok. 50 minut. Wyjmij z piekarnika (Mały Kucharz prosi dorosłego o pomoc!) i odczekaj ok. 10 minut. Można teraz wyjąć z formy i poczekać, aż kompletnie ostygnie. Najlepszy z mlekiem!
To jest przepis na duży chleb! W zwykłe dni, kiedy nie spodziewamy się armii gości, można ten przepis spokojnie podzielić na pół. Jeżeli chodzi o puree z dyni to trochę to skomplikowane, ale w końcu teraz jest sezon na dynię... A więc, kroimy dynię na dosyć duże kawałki, układamy miąższem do dołu na blasze i pieczemy w piekarniku (160 stopni) ok 40 minut, aż będzie miękka. Wydrążamy „dyniowe mięso” i odsączamy sok dyniowy na sitku kilka godzin. Potem do miksera, żeby powstała jednolita masa i używamy do chleba, zupy, albo mrozimy w torebkach/pudełkach, aż nadejdzie dyniowa wena. Alternatywa: przebywając właśnie w USA kupujemy gotową puszkę z napisem "pumpkin puree".

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA