Chleb dyniowo-imbirowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Katia Roman-Trzaska
- Seria kulinarna:
- Little Chef (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
Składniki:
- 12 łyżek roztopionego masła
- 2 i 1/2 szklanki mąki + około łyżki
- by obsypać formę do pieczenia
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- łyżeczka soli
- ¾ szklanki drobnego cukru
- szklanka brązowego cukru (jeśli nie masz
- to dodaj 3/4 szklanki zwykłego cukru)
- 1 ¾ szklanki puree z dyni (patrz na dole)
- 3 duże jajka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Wysmaruj masłem dwie formy do chleba, oprósz je mąką. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, imbir i sól. W mniejszej misce wymieszaj cukry, dynię, masło i jajka. Dodaj mąkę do masy dyniowej i mieszaj do połączenia się składników. Wlej ciasto do foremek i piecz, aż patyczek włożony w sam środek ciasta będzie czysty, czyli ok. 50 minut. Wyjmij z piekarnika (Mały Kucharz prosi dorosłego o pomoc!) i odczekaj ok. 10 minut. Można teraz wyjąć z formy i poczekać, aż kompletnie ostygnie. Najlepszy z mlekiem!
To jest przepis na duży chleb! W zwykłe dni, kiedy nie spodziewamy się armii gości, można ten przepis spokojnie podzielić na pół. Jeżeli chodzi o puree z dyni to trochę to skomplikowane, ale w końcu teraz jest sezon na dynię... A więc, kroimy dynię na dosyć duże kawałki, układamy miąższem do dołu na blasze i pieczemy w piekarniku (160 stopni) ok 40 minut, aż będzie miękka. Wydrążamy „dyniowe mięso” i odsączamy sok dyniowy na sitku kilka godzin. Potem do miksera, żeby powstała jednolita masa i używamy do chleba, zupy, albo mrozimy w torebkach/pudełkach, aż nadejdzie dyniowa wena. Alternatywa: przebywając właśnie w USA kupujemy gotową puszkę z napisem "pumpkin puree".
To jest przepis na duży chleb! W zwykłe dni, kiedy nie spodziewamy się armii gości, można ten przepis spokojnie podzielić na pół. Jeżeli chodzi o puree z dyni to trochę to skomplikowane, ale w końcu teraz jest sezon na dynię... A więc, kroimy dynię na dosyć duże kawałki, układamy miąższem do dołu na blasze i pieczemy w piekarniku (160 stopni) ok 40 minut, aż będzie miękka. Wydrążamy „dyniowe mięso” i odsączamy sok dyniowy na sitku kilka godzin. Potem do miksera, żeby powstała jednolita masa i używamy do chleba, zupy, albo mrozimy w torebkach/pudełkach, aż nadejdzie dyniowa wena. Alternatywa: przebywając właśnie w USA kupujemy gotową puszkę z napisem "pumpkin puree".
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W