Suflet ziemniaczany

Suflet ziemniaczany
Oceń przepis:
48 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Adam Chrząstowski

Seria kulinarna:
Adam po pracy 3 (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotuj w mundurkach i jeszcze ciepłe obierz i przeciśnij przez praskę. Nie ugniataj, by zachować jak największą puszystość. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij dodając do nich sól. Żółtka wymieszaj z serem, koperkiem, natką i przyprawami. Wymieszaj delikatnie z ziemniakami. Do ziemniaków dodaj na początek 1/3 piany, wymieszaj, a następnie delikatnie wmieszaj resztę piany. Foremki do sufletu wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Nałóż masę ziemniaczaną i piecz 15 minut w piecu nagrzanym do temperatury 190 stopni C.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA