Zupa dyniowa

Zupa dyniowa
Oceń przepis:
278 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Malka Kafka

Seria kulinarna:
Koszer macher (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Zupy, Dania z dyni
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia koszerna

Składniki:

  • 500 g miąższu z dyni pokrojonego w kostkę
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • 0,5 małego selera
  • sok z jednej pomarańczy
  • łyżka masła
  • kawałek imbiru (ok. 3-4 cm)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka cukru muscavado
  • 0,5 szklanki mleka kokosowego lub słodkiej śmietany
  • natka kolendry
  • sól
  • czarny pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W 1,5 litra wody ugotuj pokrojone w kostkę ziemniaki, pietruszkę, seler. Na maśle podsmaż obraną i pokrojoną w kostkę dynię. Wrzuć do wywaru, dodaj starty imbir, czosnek i część soku z pomarańczy. Gotuj do miękkości. Wyłącz gaz, dodaj mleko kokosowe lub śmietankę, resztę soku z pomarańczy, cukier muscavado do smaku i całość zmiksuj. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Zupę posyp kolendrą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA