Dynia z grilla z warzywnym curry

Oceń przepis:
Przygotował:
Ainsley Harriott
- Seria kulinarna:
- Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Dania z dyni
- Kuchnia świata:
- Kuchnia jamajska
Składniki:
- 1 dynia
- sól
- pieprz
- olej do posmarowania dyni
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Z dyni ściąć ostrym nożem wierzch, tak, by mógł służyć jako wieczko. Wyjąć ze środka pestki. Posypać od środka solą i pieprzem. Przykryć wieczkiem, posmarować z zewnątrz olejem i zawinąć szczelnie w folię aluminiową. Ułożyć na grillu na średnio rozgrzanym żarze (bezpośrednio na palenisku). Można też dynię piec w średnio nagrzanym piekarniku. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić posiekaną cebulę, smażyć kilka minut, aż zmięknie. Dodać posiekaną papryczkę chilli, imbir i czosnek. Dodać kilka łyżek pasty curry, kilka listków laurowych i kilka goździków. Chwilę smażyć, mieszając. Włożyć na patelnię pokrojone warzywa. Podsmażyć je przez kilka minut, po czym wlać wywar warzywny. Gotować kolejne 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Po 15 minutach dodać puszkę mleka kokosowego i puszkę odcedzonych fasolek. Posolić do smaku. Przykryć patelnię i gotować 5-10 minut. Po tym czasie dodać szpinak, pogotować jeszcze kilka minut. Zdjąć dynię z paleniska. Zsunąć folię, zdjąć wieczko i napełnić dynię warzywnym curry.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W