Ciasto dyniowe z orzechową kruszonką
   
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
 - ABC GOTOWANIA 5 (odc. 8)
 - Trudność:
 - łatwe
 - Rodzaj dania:
 - Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
 
Składniki:
- 1 szklanka puree z dyni
 - ½ szklanki daktyli
 - 200 g mąki pszennej
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 - 1 łyżeczka cynamonu
 - ½ łyżeczki ziela angielskiego
 - 2 goździki
 - szczypta soli
 - skórka starta z pomarańczy
 - 120 g masła
 - 150 g ciemnego cukru trzcinowego np. Muscovado
 - 100 ml jogurtu naturalnego
 - 2 jaja
 - Kruszonka:
 - 4 czubate łyżki mąki
 - 2 czubate łyżki poszatkowanych orzechów włoskich lub laskowych
 - 70 g schłodzonego masła
 - 2 czubate łyżki cukru trzcinowego
 - cukier puder do posypania
 
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Składniki na kruszonkę ucieramy palcami.  Jak masa zacznie przypominać żwirek, odstawiamy ją, najlepiej do lodówki. 
Daktyle zalewamy wodą i podgotowujemy. Gdy zmiękną, odcedzamy je i ucieramy blenderem na pastę.
Dodajemy do puree z dyni.
Ziele angielskie i goździki ucieramy w moździerzu. Razem ze startą skórką z pomarańczy, jogurtem oraz z cynamonem dodajemy do puree dyniowego.
Masło ucieramy, aż będzie puszyste, dodając po trochu cukier muscovado, następnie dodajemy stopniowo jaja i na koniec mus z dyni. Mieszamy łyżką.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i sodą i dodajemy do mokrych składników. Całość ucieramy drewnianą łyżką.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 50 minut do tzw. suchego patyczka. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
					Daktyle zalewamy wodą i podgotowujemy. Gdy zmiękną, odcedzamy je i ucieramy blenderem na pastę.
Dodajemy do puree z dyni.
Ziele angielskie i goździki ucieramy w moździerzu. Razem ze startą skórką z pomarańczy, jogurtem oraz z cynamonem dodajemy do puree dyniowego.
Masło ucieramy, aż będzie puszyste, dodając po trochu cukier muscovado, następnie dodajemy stopniowo jaja i na koniec mus z dyni. Mieszamy łyżką.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i sodą i dodajemy do mokrych składników. Całość ucieramy drewnianą łyżką.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 50 minut do tzw. suchego patyczka. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
 - albo
 - 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
 
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W