Zupa z dymki, fenkułu i gruszki

Zupa z dymki, fenkułu i gruszki
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
Bitwa na smaki: David vs Matteo (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 1 dojrzała gruszka
  • 2 cebule dymki
  • ⅓ fenkułu
  • 2 x 20 g masła
  • woda
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zielone łodygi cebuli pokrój na małe kawałki. Białą część cebuli pokrój wzdłuż na pół.

Fenkuł pokrój na małe kawałki.

Gruszkę pokrój wzdłuż na pół i obierz ze skóry. Miąższ pokrój w kostkę.

W garnku na 20 g masła duś dymkę z fenkułem przez 2-3 minuty. Osobno na patelni duś na kolejnych 20 g masła kawałki gruszki przez 2-3 minuty. Do garnka dodaj duszone gruszki i wymieszaj z resztą warzyw. Dolej wodę tak, aby przykryła warzywa i gruszkę. Gotuj 2-3 minuty, aż gruszka zmięknie. Zblenduj na gładką masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli chcesz, możesz przetrzeć zupę przez sitko, aby była bardziej gładka. Smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA