Ciasto drożdżowe z cukinii, konfiturą z zielonych pomidorów i wiśniami - Kamil Mikołajczyk
 
                
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
Ciasto:
- ½ kg mąki pszennej
- 250 g masła
- 2 całe jajka
- 4 żółtka
- 60-80 g drożdży
- 3-4 łyżki cukru
- 3-4 łyżki śmietany 18%
- Dodatki do ciasta:
- konfitura z dzikiej róży
- konfitura z zielonych pomidorów
- smażone wiśnie
- cukinia w syropie
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Wszystko siekam dokładnie.
60 - 80 g drożdży rozpuszczam w 3 - 4 łyżkach śmietany (18%). Dodaję 3-4 łyżki cukru, mieszam i dodaję do wcześniej posiekanych składników. Wyrabiam ciasto, dzielę na 3 części i wkładam do lodówki na około godzinę.
Pierwszą część ciasta rozwałkowuję, wykładam na blachę wyłożoną papierem. Następnie posypuję ciasto bułką tartą, na to nakładam cukinię z syropu, konfiturę z zielonych pomidorów, wiśnie smażone (konfitura), konfiturę z róży, rodzynki. Wykładam drugą część ciasta, bułkę tartą i kolejną warstwę owoców. Przykrywam ostatnim plackiem. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy wierzch rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza około godziny.
Do dekoracji:
Kawałek kory cynamonu z cukinii, sos z zielonych pomidorów i odrobina syropu wiśniowego.
					60 - 80 g drożdży rozpuszczam w 3 - 4 łyżkach śmietany (18%). Dodaję 3-4 łyżki cukru, mieszam i dodaję do wcześniej posiekanych składników. Wyrabiam ciasto, dzielę na 3 części i wkładam do lodówki na około godzinę.
Pierwszą część ciasta rozwałkowuję, wykładam na blachę wyłożoną papierem. Następnie posypuję ciasto bułką tartą, na to nakładam cukinię z syropu, konfiturę z zielonych pomidorów, wiśnie smażone (konfitura), konfiturę z róży, rodzynki. Wykładam drugą część ciasta, bułkę tartą i kolejną warstwę owoców. Przykrywam ostatnim plackiem. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy wierzch rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza około godziny.
Do dekoracji:
Kawałek kory cynamonu z cukinii, sos z zielonych pomidorów i odrobina syropu wiśniowego.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         
                         Laura Calder
 Laura Calder 
                         
                         Katia Roman-Trzaska
 Katia Roman-Trzaska 
                         Tomasz Deker
 Tomasz Deker 
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         
                         
                         
                         
                         Piotr Przykaza
 Piotr Przykaza 
                         Emeril Lagasse
 Emeril Lagasse