Ciasto drożdżowe z cukinii, konfiturą z zielonych pomidorów i wiśniami - Kamil Mikołajczyk

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
Ciasto:
- ½ kg mąki pszennej
- 250 g masła
- 2 całe jajka
- 4 żółtka
- 60-80 g drożdży
- 3-4 łyżki cukru
- 3-4 łyżki śmietany 18%
- Dodatki do ciasta:
- konfitura z dzikiej róży
- konfitura z zielonych pomidorów
- smażone wiśnie
- cukinia w syropie
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Wszystko siekam dokładnie.
60 - 80 g drożdży rozpuszczam w 3 - 4 łyżkach śmietany (18%). Dodaję 3-4 łyżki cukru, mieszam i dodaję do wcześniej posiekanych składników. Wyrabiam ciasto, dzielę na 3 części i wkładam do lodówki na około godzinę.
Pierwszą część ciasta rozwałkowuję, wykładam na blachę wyłożoną papierem. Następnie posypuję ciasto bułką tartą, na to nakładam cukinię z syropu, konfiturę z zielonych pomidorów, wiśnie smażone (konfitura), konfiturę z róży, rodzynki. Wykładam drugą część ciasta, bułkę tartą i kolejną warstwę owoców. Przykrywam ostatnim plackiem. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy wierzch rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza około godziny.
Do dekoracji:
Kawałek kory cynamonu z cukinii, sos z zielonych pomidorów i odrobina syropu wiśniowego.
60 - 80 g drożdży rozpuszczam w 3 - 4 łyżkach śmietany (18%). Dodaję 3-4 łyżki cukru, mieszam i dodaję do wcześniej posiekanych składników. Wyrabiam ciasto, dzielę na 3 części i wkładam do lodówki na około godzinę.
Pierwszą część ciasta rozwałkowuję, wykładam na blachę wyłożoną papierem. Następnie posypuję ciasto bułką tartą, na to nakładam cukinię z syropu, konfiturę z zielonych pomidorów, wiśnie smażone (konfitura), konfiturę z róży, rodzynki. Wykładam drugą część ciasta, bułkę tartą i kolejną warstwę owoców. Przykrywam ostatnim plackiem. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy wierzch rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza około godziny.
Do dekoracji:
Kawałek kory cynamonu z cukinii, sos z zielonych pomidorów i odrobina syropu wiśniowego.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W