Tarta jabłeczna
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
Ciasto:
- 110 g masła
- 70 g cukru
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 125 g mąki
Krem:
- jajko
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 225 g miękkiego sera koziego
- 55 g cukru
Przybranie:
- 3 obrane jabłka pokrojone na cienkie plasterki
- 55 g cukru
- pół łyżeczki cynamonu
- 30 g migdałów w plasterkach lub pokrojonych orzechów włoskich
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200ºC.
Ciasto: utrzeć masło z cukrem. Wmieszać ekstrakt waniliowy. Na koniec wmieszać mąkę, żeby uzyskać miękkie ciasto. Wyłożyć nim dno rozpinanej formy średnicy 20 cm i zrobić brzeg wysokości 2,5 cm. Piec przez kwadrans – ciasto ma być złociste. Wyjąć z piekarnika.
W trakcie pieczenia ciasta zmieszać wszystkie składniki kremu na gładką masę. Przygotować przybranie, obtaczając plasterki jabłka w cynamonie, cukrze i orzechach. Wyjąć ciasto z piekarnika. Nałożyć krem. Ułożyć na nim plasterki jabłka i posypać orzechami. Piec, aż jabłka staną się miękkie i złociste, ok. 40 minut.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
Ciasto: utrzeć masło z cukrem. Wmieszać ekstrakt waniliowy. Na koniec wmieszać mąkę, żeby uzyskać miękkie ciasto. Wyłożyć nim dno rozpinanej formy średnicy 20 cm i zrobić brzeg wysokości 2,5 cm. Piec przez kwadrans – ciasto ma być złociste. Wyjąć z piekarnika.
W trakcie pieczenia ciasta zmieszać wszystkie składniki kremu na gładką masę. Przygotować przybranie, obtaczając plasterki jabłka w cynamonie, cukrze i orzechach. Wyjąć ciasto z piekarnika. Nałożyć krem. Ułożyć na nim plasterki jabłka i posypać orzechami. Piec, aż jabłka staną się miękkie i złociste, ok. 40 minut.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W