Bolo do caco – chlebki z batatami

Bolo do caco – chlebki z batatami
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego 4 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia portugalska

Składniki:

  • 300 ml wody
  • 100 g upieczonych batatów
  • 10 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 10 g soli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W wodzie rozpuścić drożdże i połączyć z batatami. Dodać mąkę i wszystko wymieszać. Następnie wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.

Następnie podzielić na 6 części po 150 g. Uformować okrągłe bułeczki, rozpłaszczyć i odstawić do wyrośnięci na 40 minut.

Rozgrzać patelnię i każdy z kawałków ciasta piec na patelni. Opiec równomiernie z obu stron na rumiany kolor.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA