Bułeczki orkiszowe

Oceń przepis:
Przygotował:
Grzegorz Łapanowski
- Seria kulinarna:
- Ł'apetyt (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1 szklanka ciepłej wody (o temperaturze nie wyższej niż 60 stopni C)
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 1 szklanka mąki pszennej (typ 500)
- ¼ kostki drożdży
- 1 płaska łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oliwy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Drożdże rozrobić z cukrem i wodą, odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, oliwę i rozczyn. Dokładnie wyrobić ciasto i uformować niewielkie bułeczki. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Posmarować oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Komentarze
Zaloguj się by dodać komentarz.
Kambyzesa 11 lat temu
Jedna łyżką soli to za dużo, ale ogólnie bułeczki są super
Meyya 11 lat temu
Super i łatwy przepis!!!! Do Pani mieszkającej w USA - kostka drożdży waży 10 dag.Pozdrawiam
653853295342 12 lat temu
Wspanialy i latwy przepis, obrazowo pokazany. Najwieksze zmartwienie to, ile to jest 1/4 kostki drozdzy? Internet i jego programy sa dostepne na calym swiecie a ja mieszkam w USA i nie wiem ile wazy wspomniana kostka wazy mysle ,ze jak dam 3-5 dag dzozdzy to bedzie dobrze.Pozdrawiam Ela
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W
kwartowa107 9 lat temu
1/4 to kostka podzielona na pol i to jeszcze na pol wtedy są 4 male kosteczki i to jest 1/4 uzywamy jednej malej kosteczki:)