Kuropatwy z pomarańczowo-estragonowymi kopytkami

Kuropatwy z pomarańczowo-estragonowymi kopytkami
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 2-3 kuropatwy (lub przepiórki)
  • 20 dag masła
  • 20 dag słoniny
  • listki szałwii
  • sól
Pomarańczowo-estragonowe kopytka:
  • 500 g ugotowanych mącznych ziemniaków
  • 100 g mąki
  • ¼ szklanki zredukowanego soku z pomarańczy
  • kilka gałązek drobno posiekanego, świeżego estragonu
  • 2 łyżki skórki z pomarańczy
  • 2 szklanki soku ze świeżo wyciskanych pomarańczy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Umyte i wysuszone kuropatwy posól i nafaszeruj szałwią. Każdego ptaka owiń dokładnie cienkimi plastrami słoniny. Piecz przez ok. 25- 30 minut w 180 stopniach. Od czasu do czasu podlewaj łyżeczką roztopionego masła.
Przygotuj kopytka. Ziemniaki przetrzyj przez praskę i połącz z mąką, estragonem, zredukowanym sokiem z pomarańczy i skórkami z pomarańczy. Zagnieć ciasto na kopytka i uformuj rulony, które później pokrój na kluseczki. Gotowe kluski gotuj w 4 szklankach wody wymieszanej z 2 szklankami soku. Podawaj posypane startym pecorino i polane sosem z pieczenia ptactwa.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA