Zielony gulasz z cięlęciną

Zielony gulasz z cięlęciną
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rozgryza Polskę 2 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z cielęciny
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 300 g górki cielęcej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebulka szalotka
  • 1 zielone chili
  • szklanka wyłuskanego bobu
  • garść fasolki szparagowej zielonej
  • garść jarmużu
  • ¼ szklanki groszku zielonego
  • ½ butelki białego wina lekko kwaskowatego i owocowego
  • łyżka masła do smażenia
  • mąka do obtoczenia mięsa
10 młodych ziemniaków
  • łyżka masła
  • łyżka posiekanego koperku
  • sól morska

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cielęcinę pokrój w kostkę 1 cm na 1cm i posól. Obtocz w mące i obsmaż na maśle. Dodaj posiekany czosnek i chili oraz posiekaną w kostkę szalotkę. Chwilę smaż po czym dolej wodę. Duś na małym ogniu, aż mięso zmięknie, ok. 20 min. Wrzuć fasolkę oraz bób i dolej wino. Na końcu dodaj garść porwanego jarmużu. Dopraw solą i pieprzem.

Ziemniaki ugotuj na pół twardo i rozgnieć widelcem każdego z osobna. Przełóż na papier do pieczenia i na każdy kawałek ziemniaka nałóż odrobinę masła i piecz przez 5minut. Po upieczeniu posyp koperkiem. Podawaj gulasz z ziemniakami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA