Schab cielęcy z młodą smażoną kapustą
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 5 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z cielęciny
Składniki:
- 1 kg schabu cielęcego
- estragon
- sól
- pieprz
- masło
- 2 liście laurowe
- łyżka pikantnej pasty paprykowej
- Smażona kapusta:
- główka młodej kapusty
- 2 małe jabłka
- masło
- sól
- 2 łyżki rodzynek
- 4 plastry boczku
- 2 łyżki koniaku
- szklanka bulionu warzywnego
- łyżka miodu
- garść świeżego koperku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Schab podziel na kilka mniejszych części. W mięsie zrób kieszeń. Do środka nałóż liście estragonu i pikantną pastę z papryki. Mięso dopraw pieprzem, solą i zwiń w folię.
Zrób nakłucia i ponownie zawiń mięso w folię. Tak przygotowane mięso gotuj w wodzie przez 10 minut.
Następnie na dużej ilości masła z liściem laurowym dokładnie przesmaż schab z każdej strony. Przygotuj młodą kapustę. Jabłka pokrój w małą kostkę. Kapustę posiekaj.
Na maśle podsmaż jabłka. Dodaj kapustę i odrobinę ją posól. Następnie dodaj rodzynki i kawałki boczku.
Na koniec dolej koniak, bulion i dodaj miód. Poczekaj, aż woda odparuje. Gotową kapustę posyp świeżym koperkiem. Smacznego!
Zrób nakłucia i ponownie zawiń mięso w folię. Tak przygotowane mięso gotuj w wodzie przez 10 minut.
Następnie na dużej ilości masła z liściem laurowym dokładnie przesmaż schab z każdej strony. Przygotuj młodą kapustę. Jabłka pokrój w małą kostkę. Kapustę posiekaj.
Na maśle podsmaż jabłka. Dodaj kapustę i odrobinę ją posól. Następnie dodaj rodzynki i kawałki boczku.
Na koniec dolej koniak, bulion i dodaj miód. Poczekaj, aż woda odparuje. Gotową kapustę posyp świeżym koperkiem. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z cielęciny
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W