Grillowane przepiórki z purée i sosem Porto
                
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
 - David w Europie 2 (odc.9)
 - Trudność:
 - łatwe
 - Rodzaj dania:
 - Dania mięsne
 - Kuchnia świata:
 - Kuchnia portugalska
 
Składniki:
- 2 przepiórki
 - 0,5 kg ziemniaków obranych i ugotowanych
 - 1 kostka masła
 - 1 szklanka mleka
 - 2 łyżki suszonej żurawiny
 - ½ szklanki wina Porto Tawny
 - 1 szalotka drobno posiekana
 - 1 gałązka rozmarynu
 - oliwa z oliwek
 - sól
 - pieprz
 
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub utłucz, przełóż do garnka i na wolnym ogniu mieszaj, dodając ok. 50 g masła. 
Gdy masło się roztopi, wlej mleko i za pomocą trzepaczki ubij purée na kremową, jednolitą i puszystą masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przepiórki przekrój pod mostkiem, otwórz i spłaszcz. Tym sposobem smażenie przepiórek będzie bardzo szybkie.
Posól każdą przepiórkę i podsmaż najpierw od spodu na oliwie kilka minut. Odwróć przepiórkę i podsmażaj drugą stronę kilka minut, aż będzie złocista, a mięso gotowe.
Wyłóż przepiórki na duży talerz.
Na tej samej patelni zeszklij szalotkę, dodaj żurawinę i wlej Porto. Za pomocą szpatułki zbierz resztę tłuszczu ze smażenia przepiórek z patelni i wymieszaj z Porto. Doprowadź Porto do wrzenia i gotuj, aż alkohol wyparuje i zostanie trochę płynu. Dodaj kawałek zimnego masła i wymieszaj, sos będzie aksamitny. Dopraw do smaku.
Podaj purée z przepiórką i polej sosem.
					Gdy masło się roztopi, wlej mleko i za pomocą trzepaczki ubij purée na kremową, jednolitą i puszystą masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przepiórki przekrój pod mostkiem, otwórz i spłaszcz. Tym sposobem smażenie przepiórek będzie bardzo szybkie.
Posól każdą przepiórkę i podsmaż najpierw od spodu na oliwie kilka minut. Odwróć przepiórkę i podsmażaj drugą stronę kilka minut, aż będzie złocista, a mięso gotowe.
Wyłóż przepiórki na duży talerz.
Na tej samej patelni zeszklij szalotkę, dodaj żurawinę i wlej Porto. Za pomocą szpatułki zbierz resztę tłuszczu ze smażenia przepiórek z patelni i wymieszaj z Porto. Doprowadź Porto do wrzenia i gotuj, aż alkohol wyparuje i zostanie trochę płynu. Dodaj kawałek zimnego masła i wymieszaj, sos będzie aksamitny. Dopraw do smaku.
Podaj purée z przepiórką i polej sosem.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
 - albo
 - 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
 
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Dania mięsne
Kuchnia portugalska
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W