Kotlety schabowe z kapustą z jabłkami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię 2 (odc. 2)
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 4 kotlety ze schabu z kostką
- 1 łyżka masła
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 2 ząbki czosnku
- sól
Kapusta z jabłkami:
- 2 jabłka
- 4 dymki
- 100 g szpiczastej kapusty
- 1 łyżeczka posiekanych listków tymianku
- 100 g fasolki szparagowej
- 3 łyżki kaparów
- 1 łyżka białego octu winnego
- 2 łyżki tłoczonego na zimno oleju rzepakowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kotlety smażyć na maśle na średnim ogniu, z dodatkiem ząbków czosnku w całości i gałązek tymianku, przewracając dość często i polewając masłem. By ocenić, czy mięso jest już usmażone, należy wsunąć czubek ostrego noża przy kostce – wypływające soki powinny być przezroczyste. Przed podaniem odłożyć kotlety na 10 minut.
Jabłka i dymki pokroić na spore kawałki, liście kapusty porwać. Smażyć na rozgrzanej patelni na oleju, cały czas przegarniając. Dodać tymianek, przesmażyć przez kolejne 2 minuty. Dołożyć pokrojoną wzdłuż fasolkę szparagową i kapary, wlać ocet winny. Podsmażyć przez minutę, podawać jako dodatek do kotletów.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z wieprzowiny
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W