Flaczki po warszawsku z pulpetami

Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Polskę (odc. 8)
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Zupy, Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Wywar:
- żeberko wieprzowe
- marchewka
- seler
- 2 pietruszki
Flaki:
- 1 kg oczyszczonych i podgotowanych flaków wołowych
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 500 g mielonej cielęciny
- 2 cm kłącza imbiru
- 3 ząbki czosnku
- garść majeranku świeżego
- pieprz
- sól
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka imbiru suszonego
- szczypta gałki
- zasmażka
- parmezan do posypania
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Ugotować wywar z podanych składników. Odcedzić, pokroić warzywa.
Podgotowane flaki pociąć w paski. Wrzucić do odcedzonego wywaru. Dodać warzywa z wywaru. Gotować 40 minut.
Cielęcinę przyprawić startym imbirem, czosnkiem, pieprzem i solą. Dodać jajka, świeży tymianek i bułkę tartą. Ulepić pulpety, obtoczyć w mące i wrzucić do gotujących się flaczków. Przyprawić suszonym imbirem, gałką muszkatołową, suszonym majerankiem i ostrą papryką. Zupę zaprawić zasmażką. Posypać parmezanem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
Zupy
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W