Domowy doner kebab

Domowy doner kebab
Oceń przepis:
55 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia turecka (odc. 5)
Trudność:
średnie
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia turecka
Ilość porcji:
6

Składniki:

  • 500 g grubo zmielonej wołowiny (środek antrykotu)
  • 2 łyżki jogurtu lub kefiru
  • 2 łyżki mleka
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 łyżeczka soli
  • duża szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • masło
Ponadto:
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka sumaku
  • ½ pęczka pietruszki
  • oliwa
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 pomidor
  • sól
Do podania:
  • bułki do kebaba, pide
  • sos jogurtowy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cebulę miksujemy na papkę i odciskamy ją na sicie, do przepisu wykorzystamy tylko sok z cebuli. Pozostałe składniki (poza masłem) na doner kebab przekładamy do miski, dodajemy sok z cebuli i wyrabiamy gładką, mięsną masę.

Następnie układamy mięso na papierze do pieczenia, zwijamy w ciasny rulon, dociskamy tak, by pozbyć się pęcherzyków powietrza, zawijamy ściśle i wkładamy do zamrażarki na minimum jeden dzień lub dłużej. W takiej formie mięso może leżeć w zamrażarce nawet 6 miesięcy.

Przygotowujemy dodatki do kebaba. Cebule kroimy w półplasterki, doprawiamy solą i ugniatamy przez chwilę, żeby zmiękła i puściła sok, dodajemy do niej poszatkowaną nać pietruszki, sumak i oliwę. Mieszamy i odstawiamy.

Ogórki kroimy w plastry wzdłuż, a pomidory na półplasterki.

Wyciągamy mięsny rulon z zamrażarki i odkładamy go na ok. 5 min., żeby odtajał. Następnie ostrym nożem ścinamy skrawki najcieniej jak się da. Nie ścinamy całego mięsa, tylko tyle ile potrzebujemy do przygotowania ok. 2 porcji. Nie możemy doprowadzić do rozmrażania masy, bo będzie trudna do pokrojenia i zacznie się rozpadać.

Rozgrzewamy masło na patelni i wrzucamy luźno kawałki mięsa, smażymy króciutko, tylko do uzyskania ładnego koloru i lekkiego przyrumienienia. Powinny łatwo dać się oderwać od spodu patelni, przekręcamy na drugą stronę i dosmażamy.

Serwujemy z sosem jogurtowym, cebulą z sumakiem, ogórkiem konserwowym i pomidorem, najlepiej zawinięte w lawasz lub jako wypełnienie pide.

 

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA