Simit – tureckie bajgle

Simit – tureckie bajgle
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia turecka (odc. 9)
Trudność:
średnie
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia turecka
Ilość porcji:
10-12

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej chlebowej (typ 680-750) plus trochę do podsypania
  • 1 czubata łyżeczka suszonych drożdży
  • 1 łyżka soli
  • 600 ml ciepłej wody
Ponadto:
  • 1 szklanka melasy lub wody zmieszanej z miodem
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżka mąki
  • ok. 150 - 200 g sezamu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól.

W osobnym naczyniu mieszamy suszone drożdże z wodą, chwilę po wymieszaniu przelewamy całość do miski z mąką i mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto. Można to zrobić przy pomocy robota stacjonarnego z hakiem. Wyrabiamy do czasu, aż zacznie robić się gładkie i będzie odchodzić od ścianek miski.

Przekładamy ciasto na stolnicę, wyrabiamy jeszcze chwilę. Spód miski posypujemy mąką, wkładamy ciasto i owijamy lekko wilgotną ściereczką. Ostawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie przekładamy je na stolnicę, dzielimy na 10-12 porcji, każdą dzielimy na pól i formujemy w zgrabną kulkę.

Melasę łączymy z wodą i mąką, będzie „klejem” dla sezamu. Sezam prażymy na suchej patelni, aż zacznie pachnieć i zrobi się lekko rumiany, następnie rozsypujemy go w szerokiej misce. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni C.

Dwie kulki ciasta formujemy w dwa długie na ok. 40-45 cm wałeczki równej grubości, następnie zlepiamy je ze sobą na jednym końcu, zawijamy jeden na około drugiego i zlepiamy, tworząc kształt obwarzanka. Formujemy w ten sposób pozostałe simity układając je na lekko podsypanej mąką stolnicy.

Następnie każdy zamaczamy z jednej strony w mieszance z melasą, obtaczamy w sezamie i ew. lekko rozciągamy, żeby miały większą średnicę. Pieczemy ok. 15-20 minut w temp 230 stopni C, aż ładnie się zarumienią i będą chrupiące. Podajemy po przestudzeniu.

 

 

 

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA