Manoushe
Oceń przepis:
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego 4 (odc. 4)
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia libańska
Składniki:
- 10 g świeżych drożdży
- 650 g wody
- 1 kg mąki pszennej typ 750
- 25 g soli
- kaszka kukurydziana do podsypania
- 4 łyżki zataru
- 100 ml oliwy z oliwek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę i sól. Wymieszać do momentu połączenia się składników. Przełożyć na oprószony mąką blat i wyrabiać przez około 5 minut. Ponownie przełożyć do miski, przykryć i odstawić na 4 godziny.
Po tym czasie ciasto podzielić na 200 g kęsy. Zaokrąglić i ułożyć w małych odstępach w wysypanej kaszką kukurydzianą np. blaszce do pieczenia. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 2 godziny.
Po tym czasie rozgrzać piekarnik z kamieniem do pizzy do 250-270°C. Każdy z kawałków przy pomocy szpatułki wyjąć z foremki. Obtoczyć w mące pszennej, uformować płaskie placki. Posmarować zatarem wymieszanym z oliwą. Piec około 4-6 minut, aż boki ciasta będą lekko rumiane.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W