Pita
Oceń przepis:
41 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia turecka (odc. 1)
Trudność:
średnie
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia turecka
Ilość porcji:
10

Składniki:

  • 375 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 10 g suszonych drożdży
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • duża szczypta cukru
  • 1 łyżka oliwy
Do podania:
  • adana kebab lub inne mięso, warzywa, sosy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Drożdże wraz z cukrem wsypujemy do wody i odstawiamy na chwilę, następnie wraz z oliwą i solą dodajemy je do mąki. Wyrabiamy gładkie i jednolite ciasto, przez ok. 6-7 minut.

Smarujemy ciasto oliwą. Wlewamy odrobinę oliwy na dno miski, układamy w niej ciasto, okrywamy i odstawiamy na 45 minut, żeby podrosło i odpoczęło.

Wyrośnięte ciasto delikatnie wyciągamy z miski, dzielimy na 10 porcji i każdą z nich zawijamy do środka kilkakrotnie, następnie formujemy kule, każdą lekko obsypujemy mąką. Układamy równe kulki na blaszce lub desce obsypanej mąką, okrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut.

Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy kulki na placki o grubości ok. 4-5 mm, starając się uzyskać owalny kształt, i odkładamy je na 3-4 minuty, żeby odpoczęły.

Pity pieczemy na dobrze rozgrzanej, suchej patelni. Nim nałożymy je na patelnię, strzepujemy nadmiar mąki. Pieczemy ok. 1,5 minuty z jednej strony, odwracamy chlebki, dopiekamy ok. 1 minuty i ponownie odwracamy. Ściągamy z patelni, przykrywamy ściereczką, żeby nie stygły za szybko i nie wysychały. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA