Grecka zupa z ciecierzycy

Grecka zupa z ciecierzycy
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia grecka (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
1 godzina

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Ciecierzycę zalewamy chłodną wodą powyżej wysokości ziaren i odstawiamy na noc (wody powinno być sporo, bo część płynu ciecierzyca wchłonie).

Wszystkie warzywa kroimy na podobnej wielkości kostkę (czosnek przeciskamy przez praskę). W sporym garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy i wrzucamy do niego warzywa (poza czosnkiem). Przesmażamy, aż zaczną lekko zmiękną, a cebula się zeszkli. Dorzucamy liście laurowe, odsączoną ciecierzycę i zalewamy bulionem. Doprawiamy całość solą, pieprzem, oregano, chili i czosnkiem. Po ok. 15 minutach gotowania warto ściągnąć pianę z wierzchu zupy.

Gotujemy całość ok. 1-1,5 h (a nawet dłużej), aż warzywa zmiękną, a ciecierzyca będzie kremowa po rozgnieceniu. Wyciskamy sok z cytryny i dolewamy do zupy stopniowo, próbujemy czy jest wystarczająco kwaskowa. Dorzucamy do zupy poszatkowaną pietruszkę z mięta i serwujemy.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów CANAL+ online

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać CANAL+ KUCHNIA i ponad 130 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE