Grecka zupa z ciecierzycy

Grecka zupa z ciecierzycy
Oceń przepis:
179 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia grecka (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ciecierzycę zalewamy chłodną wodą powyżej wysokości ziaren i odstawiamy na noc (wody powinno być sporo, bo część płynu ciecierzyca wchłonie).

Wszystkie warzywa kroimy na podobnej wielkości kostkę (czosnek przeciskamy przez praskę). W sporym garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy i wrzucamy do niego warzywa (poza czosnkiem). Przesmażamy, aż zaczną lekko zmiękną, a cebula się zeszkli. Dorzucamy liście laurowe, odsączoną ciecierzycę i zalewamy bulionem. Doprawiamy całość solą, pieprzem, oregano, chili i czosnkiem. Po ok. 15 minutach gotowania warto ściągnąć pianę z wierzchu zupy.

Gotujemy całość ok. 1-1,5 h (a nawet dłużej), aż warzywa zmiękną, a ciecierzyca będzie kremowa po rozgnieceniu. Wyciskamy sok z cytryny i dolewamy do zupy stopniowo, próbujemy czy jest wystarczająco kwaskowa. Dorzucamy do zupy poszatkowaną pietruszkę z mięta i serwujemy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA