Zapiekanka z bekonu i jaj
Oceń przepis:
Przygotował:
Annabel Langbein
- Seria kulinarna:
- Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 1)
- Rodzaj dania:
- Zapiekanki
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 3 płaty (450 g) gotowego
- słonego kruchego ciasta
- 250 g boczku pokrojonego w 2 cm kostkę
- 2 średnie ziemniaki
- obrane
- ugotowane i pokrojone w cienkie plastry
- 3 łyżki stołowe posiekanych ziół (na przykład natki
- bazylii
- szczypiorku lub zielonej części dymki)
- 14 jaj
- ¾ szklanki mleka
- 1 łyżeczka soli
- świeżo zmielony czarny pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wstaw do środka blachę, żeby się rozgrzała. Dzięki temu spód zapiekanki będzie chrupki. Wytnij kawałek pergaminu o wymiarach 40 x 30 cm. Sprawdź, czy zakrywa całe dno i wystaje ok. 3-4 cm ponad krawędź naczynia, w którym będziesz piekła zapiekankę. Wyjmij pergamin, połóż na desce. Oprósz mąką. Połóż na nim dwa placki ciasta. Dociśnij je i cienko rozwałkuj, żeby pokryły cały pergamin. Przenieś całość i zsuń ciasto do naczynia na zapiekankę. Ciasto powinno zakryć dno i wystawać 3-4 cm ponad krawędź. Na dno wysyp boczek. Nałóż plastry ziemniaków, posyp ziołami. Wbij 8 całych jaj. Do miski wbij pozostałe 6 jaj, wlej mleko, dodaj sól i pieprz. Ubij całość. Wlej na zapiekankę. Resztę ciasta cienko rozwałkuj, pokrój w wąskie paski. Ułóż w kratkę na zapiekance. Włóż na rozgrzaną blachę i wstaw do pieca. Piecz przez 12-15 minut, aż ciasto wyrośnie i stanie się złociste. Zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz, aż całość będzie gotowa. Powinno to zająć 35-40 minut. Podawaj ciepłą lub o temperaturze pokojowej z sałatką, piklami lub chutneyem. Można przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez 2-3 dni.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zapiekanki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W