Chleb ze słonecznikiem
 
                
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 400 g mąki pszennej chlebowej
- ok. 50 g słonecznika
- ok. 50 g siemienia lnianego
- łyżkę czarnego sezamu do posypania
- 250 ml letniej wody
- kilka łyżek oliwy (ja dałam 2 łyżki do samego ciasta, a ok 1 łyżkę zużyłam na posmarowanie miski)
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 15 g drożdży
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Do miski wlać ciepłą wodę, dodać cukier i świeże drożdże, wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić na bok. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, ziarna (zostawiając po ok. łyżce na obsypanie chlebka). Dodać lekko buzujący i rosnący zaczyn z drożdży. Wymieszać wszystkie składniki przy pomocy drewnianej łyżki lub miksera na wolnych obrotach używając końcówki typu "hak". Ja do wyrabiania ciast drożdżowych wykorzystuję robota i na wolnych obrotach mieszam składniki ok 10-15 minut. Ale dla "łapkarzy" opcja jest następująca: należy wyłożyć ciasto na posypany mąką blat i dalej ugniatać rękoma przez około 15 min, podsypując lekko mąką, żeby się nie kleiło. Z ciasta uformować okrągły bochenek, lekko zwilżyć wodą i posypać ziarnami słonecznika. Miskę średniej wielkości natłuścić olejem i włożyć do niej ciasto, posypaną ziarnami częścią do dołu. Resztę sezamu, siemienia itp. równomiernie rozsypać po cieście i lekko docisnąć. Miskę przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godz. Piekarnik nagrzać do ok. 220 stopni. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Szybkim ruchem obrócić miskę nad blachą tak, aby ciasto znalazło się na blasze. Może się tak zdarzyć (jak mnie), że ciasto za nic nie chce odejść od ścianek, należy wtedy delikatnie je podważyć  - jak złapie powietrze, odpadnie bez problemu. Odstawiamy je jeszcze na ok.20-25 min. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 220 stopni, przez około 40-45 minut. Ja przed włożeniem ciasta do piekarnika wkładam na najniższą półkę piekarnika blaszkę z wodą, a blaszkę z pieczywem na środkową półkę. Tworzy się poniekąd piec konwekcyjny - domowym sposobem.
					
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Kuchnia polska
Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
  
                     
                         Piotr Kucharski
 Piotr Kucharski 
                         
                         Grzegorz  Łapanowski
 Grzegorz  Łapanowski 
                         
                         
                         
                         Adam Chrząstowski
 Adam Chrząstowski 
                         Jurek  Sobieniak
 Jurek  Sobieniak 
                         
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         Jagna Niedzielska
 Jagna Niedzielska 
                         
                         Gieno Mientkiewicz
 Gieno Mientkiewicz 
                         
                         
                         Jola Słoma
 Jola Słoma 
                         Vienio
   Vienio 
                         Daria Ładocha
 Daria Ładocha