Burger w wersji light z polędwicy wołowej
 
                
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
- Spalony? (odc. 1)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Przekąski, Dania dietetyczne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
Składniki do burgera:
- 350 g oczyszczonej, zmielonej, polędwicy wołowej
- sól, pieprz do smaku
- 100 ml wody
- oliwa z oliwek do smażenia
- 2 duże bułki pełnoziarniste
- 0,5 sałaty lodowej
- 2 twarde pomidory
- 0,5 ogórka
- 100 g sera mozzarella
- wykałaczki
- czarne oliwki
Składniki do sosu do burgera i sałatki:
- 150 g jogurtu naturalnego light
- 4 łyżki ketchupu
- sól, pieprz do smaku
Składniki do salsy do burgera:
- 3 twarde pomidory
- 3 łyżki ketchupu
- sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Składniki do sałatki:
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 20 g kiełków rzodkiewki
- ziarna słonecznika
- pozostałości sałaty, ogórków, pomidorów, sera mozzarella i oliwek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Burger: dobrze schłodzone, mielone mięso przełożyć do miski, doprawić solą i pieprzem, dodać wody, łyżkę oliwy z oliwek, następnie dokładnie zarobić w jednolitą masę. Gotową masę uformować w formie placków, przełożyć na talerz i włożyć na 30 minut do lodówki.
Podczas oczekiwania na schłodzenie burgerów, mamy czas na przygotowanie pozostałych składników.
Sos do burgera i sałatki: jogurt naturalny przełożyć do miski i wymieszać z ketchupem, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Salsa do burgera: pomidory umyć, obrać i zetrzeć na tarce, a następnie doprawić do smaku solą, pieprzem, oliwą z oliwek i ketchupem.
Gotowy burger: pomidory umyć, obrać, a następnie pokroić w plasterki.
Ser mozzarella pokroić w plastry. Ogórki obrać, wyczyścić z nasion i pokroić. Sałatę opłukać i porwać. Bułki przekroić i włożyć do nagrzanego piekarnika 160ºC by nabrały chrupkości i były ciepłe.
Gotowe pieczywo wyjąć i przygotować: dolną część bułki posmarować salsą, a górną sosem.
Mięso wyjąć z lodówki i usmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, a następnie przełożyć na blachę, przykryć plastrami sera mozzarella i włożyć do piekarnika nagrzanego na 160ºC (jeśli mamy taką możliwość ustawić piekarnik tylko na górną część grzania) do momentu roztopienia sera.
Na dolną część bułki układać warstwowo sałatę, pomidory, ogórki, zapieczone mięso, a następnie przykryć całość jej górną częścią. Całość spiąć wykałaczkami z oliwkami.
Sałatka: pomidorki koktajlowe umyć i pokroić w ćwiartki. Wymienione składniki pokroić, przełożyć do naczynia, dodać sos i całość wymieszać. Gotową sałatkę podawać w miseczce udekorowaną kiełkami i posypaną nasionami słonecznika.
Tak przygotowanego burgera serwować w kompozycji z sałatką i pozostałością salsy.
					Podczas oczekiwania na schłodzenie burgerów, mamy czas na przygotowanie pozostałych składników.
Sos do burgera i sałatki: jogurt naturalny przełożyć do miski i wymieszać z ketchupem, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Salsa do burgera: pomidory umyć, obrać i zetrzeć na tarce, a następnie doprawić do smaku solą, pieprzem, oliwą z oliwek i ketchupem.
Gotowy burger: pomidory umyć, obrać, a następnie pokroić w plasterki.
Ser mozzarella pokroić w plastry. Ogórki obrać, wyczyścić z nasion i pokroić. Sałatę opłukać i porwać. Bułki przekroić i włożyć do nagrzanego piekarnika 160ºC by nabrały chrupkości i były ciepłe.
Gotowe pieczywo wyjąć i przygotować: dolną część bułki posmarować salsą, a górną sosem.
Mięso wyjąć z lodówki i usmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, a następnie przełożyć na blachę, przykryć plastrami sera mozzarella i włożyć do piekarnika nagrzanego na 160ºC (jeśli mamy taką możliwość ustawić piekarnik tylko na górną część grzania) do momentu roztopienia sera.
Na dolną część bułki układać warstwowo sałatę, pomidory, ogórki, zapieczone mięso, a następnie przykryć całość jej górną częścią. Całość spiąć wykałaczkami z oliwkami.
Sałatka: pomidorki koktajlowe umyć i pokroić w ćwiartki. Wymienione składniki pokroić, przełożyć do naczynia, dodać sos i całość wymieszać. Gotową sałatkę podawać w miseczce udekorowaną kiełkami i posypaną nasionami słonecznika.
Tak przygotowanego burgera serwować w kompozycji z sałatką i pozostałością salsy.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Kuchnia międzynarodowa
Dania mięsne
Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         
                         Iwona  Zasuwa
 Iwona  Zasuwa  
                         
                         
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         Ewa Chodakowska
 Ewa Chodakowska 
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         Jola Słoma
 Jola Słoma 
                         
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         
                         
                         Jagna Niedzielska
 Jagna Niedzielska 
                         Donal Skehan
 Donal Skehan 
                         Katia Roman-Trzaska
 Katia Roman-Trzaska 
                         Andrzej Polan
 Andrzej Polan 
                         Bartosz Lisek
 Bartosz Lisek 
                         Adam Chrząstowski
 Adam Chrząstowski 
                         
                         Agata Jędraszczak
 Agata Jędraszczak 
                         
                         Ainsley Harriott
 Ainsley Harriott 
                         
                         
                         
                         
                         
                         Kinga Paruzel
 Kinga Paruzel 
                        