Jagnięcina kleftiko
Oceń przepis:
Przygotował:
Ainsley Harriott
- Seria kulinarna:
- Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia grecka
Składniki:
- jagnięcina
- pokrojona na kawałki
- kilka dojrzałych pomidorów
- obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę
- ser kefalotiri lub pecorino albo kozi cheddar
- kilka listków laurowych
- chlebki pita
- kilka łyżek masła
- kilka ząbków czosnku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W misce wymieszać składniki marynaty, mięso włożyć do miski, wymieszać. Przykryć folią i odstawić na kilka godzin do lodówki. Na kwadraty grubej folii aluminiowej nałożyć po kilka kawałków mięsa, dodać pokrojone pomidory. Na wierzchu położyć po dwa plastry sera i listek laurowy. Zawinąć brzegi folii, paczuszki z mięsem ułożyć na średnio rozgrzanym grillu. Piec około 40 minut. Tuż przed końcem pieczenia ponacinać chlebki pita ostrym nożem w krateczkę. Podpiec na grillu z obu stron przez 1-2 minuty. Polać stopionym masłem z rozgniecionym czosnkiem i pietruszką. Pokroić w ukośne paski i podawać do jagnięciny.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W