Gulasz z ośmiornicą i cielęciną

Gulasz z ośmiornicą i cielęciną
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Bartosz Lisek

Seria kulinarna:
Nie bój ryby! 2 (odc. 6)
Trudność:
średnie
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka

Składniki:

  • 3-4 kg mrożonej ośmiornicy
  • 400 g łopatki cielęcej
  • 1 główka czosnku
  • 10 liści laurowych
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 pęczek świeżego tymianku
  • 1 butelka białego wytrawnego wina
  • 1 kg świeżych dojrzałych pomidorów
  • 6-7 dorodnych cebul dymek ze szczypiorem
  • ½ szklanki różowego greckiego octu winnego

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Po rozmrożeniu, ośmiornicę oczyścić, pozbyć się pazura z jamy gębowej, skrzeli i oczu. Oczyszczoną ośmiornicę umieścić w słoiku.

Łopatkę cielęcą pokroić na gulaszowe kawałki i też wrzucić do słoja. Ząbki czosnku rozgnieść na desce i dodać do słoja. Wszystko zalać oliwą i winem, dodać przyprawy: liść laurowy, gałązki tymianku i anyż, zakręcić słoik i potrząsać nim. Odstawić na noc do lodówki.

Na drugi dzień wrzucić wszystko do gara. Dusić pod przykryciem około godzinę, aż ośmiornica zmięknie. Zmiękczoną ośmiornicę podzielić na gulaszowe kawałki i dusić dalej z pomidorami pokrojonymi w plastry, dymką naciętą tylko przy korzeniu na krzyż i kapką octu winnego. 

Podawać, gdy cebula dymki zmięknie i ośmiornica niemal zacznie się rozpadać.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA