Tarta z masłem orzechowym

Tarta z masłem orzechowym
Oceń przepis:
192 ocen Średnia ocena: 3.40

Składniki:

  • 300 g ciastek oreo

  • 60 g oleju kokosowego
  • Krem:
  • ⅓ szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka roślinnego
  • ¼ szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ½ łyżeczki soli morskiej

  • 3/4 szklanki masła orzechowego

  • ⅓ szklanki mleka roślinnego
  • Polewa:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka kokosowego mleka

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ciastka i olej kokosowy zmiksować w blenderze na kruszonkę, następnie wyłożyć nią dokładnie naczynie do tarty i odłożyć do lodówki. Następnie do garnka dodać kaszę jaglaną, mleka, cukier oraz sól i wszystko gotować na minimalnym ogniu przez 20 minut lub do czasu, aż kasza będzie bardzo miękka. Ugotowaną, jeszcze gorącą kaszę zblendować na gładką masę przy pomocy ręcznego blendera, a następnie dodać masło orzechowe i stopniowo dodając pozostałe mleko wciąż blendować. Tak powstałą masę wylać na schłodzony spód i odłożyć na blat, a kiedy ostygnie przełożyć do lodówki na przynajmniej godzinę. W międzyczasie w rondelku przygotować polewę i wylać na ostudzone ciasto.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA