Quiche lorraine

Quiche lorraine
Oceń przepis:
41 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia francuska (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Tarty
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nałożenie:
  • 200 ml śmietany 22%
  • 2 jaja
  • ok. 180 g boczku wędzonego
  • ok. 60 g sera Gruyère lub cheddar
  • cebula lub biała cześć pora
  • duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy dołek, do którego wbijamy jajo. Ciasto solimy, mąkę obsypujemy proszkiem do pieczenia i na rantach układamy kawałki zimnego masła. Całość zarabiamy nożem tworząc kruszonkę, którą szybko zagniatamy w kulę. Możemy również wszystkie składniki wrzucić do malaksera albo przygotować ciasto w robocie planetarnym. Następnie całość owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę.

Boczek kroimy w paski, cebulę w półplasterki. Przesmażamy boczek, ściągamy z patelni i na tym tłuszczu dusimy cebulę. Ser ścieramy na tarce.

Jaja łączymy ze śmietaną, przyprawiamy, dodajemy starty ser. Ciasto rozwałkowujemy. Formę do tarty smarujemy masłem, możemy obsypać bułką tartą. Wykładamy ciasto, dociskamy i spód nakłuwamy widelcem. Wykładamy boczek i cebulę, całość zalewamy masą jajeczną.

Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

 

 

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA