Tarta z ricottą cytrynową

Tarta z ricottą cytrynową
Oceń przepis:
200 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Tarty
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • Ciasto:
  • 200 g mąki
  • 50 g cukru pudru (+ do podania)
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1-2 łyżki zimnej wody
Masa serowa:
  • 3 cytryny
  • 500 g ricotty
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 3 jaja
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • cukier puder do podania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mąkę i cukier puder (ok. 10 g zostawiamy na później) przesiewamy do malaksera, dodajemy jajo, sok z cytryny, sól, wodę i pastę z wanilii. Masło kroimy w małą kostkę i dodajemy do mąki. Pulsacyjnie łączymy składniki, następnie jak powstanie sklejająca się kruszonka, przekładamy całość na stolnicę i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą, rozpłaszczamy i wstawiamy do lodówki na min. 1 h.

Z 1,5 cytryny ścieramy skórkę i ze wszystkich wyciskamy sok. Łączymy go z ricottą i cukrem, najlepiej ucierając całość mikserem, dolewamy wanilię i rozkłócone jaja i skórkę z cytryny. Ucieramy aż do połączenia składników, ale nie napowietrzamy za bardzo.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tart. Nakłuwamy widelcem, obciążamy kulkami ceramicznymi wysypanymi na arkusz papieru do pieczenia. Wstawiamy do pieca na ok. 25 minut, aż ciasto się podpiecze i zarumieni. Na lekko wystudzony spód wykładamy masę z ricotty, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do pieca na kolejne 30 minut, na ostatnie 5 minut pieczenia obsypujemy tartę pozostawionym cukrem pudrem i dopiekamy, aż cukier lekko się rozpuści i zarumieni. Studzimy całkowicie, najlepiej na kratce i serwujemy posypaną cukrem pudrem.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA