Laap z tofu

Laap z tofu
Oceń przepis:
45 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek w Tajlandii (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta wegańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 250 g tofu
  • 1 mały kawałek galangalu lub imbiru
  • olej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 2-3 szalotki
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • kilka gałązek szczypioru
  • kilka gałązek mięty
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1,5-2 łyżki soku z limonki
  • 1-2 łyżki prażonego ryżu
  • ¼-1 łyżeczki prażonego chili

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Tofu dokładnie rozkruszyć lub posiekać na drobne kawałki. Galangal lub imbir posiekać na drobną pastę.
Na dnie patelni lub woka rozgrzać sporo oleju. Kiedy będzie gorący wrzucić tofu z galangalem i smażyć przez 2 - 3 minuty, mieszając jak najrzadziej. Tofu ma się zarumienić i zezłocić.

Kiedy tofu będzie wyglądać odpowiednio, do patelni wlać sos sojowy oraz dodać cukier i intensywnie mieszać. Gdy sos sojowy odparuje, zdjąć tofu z patelni i przesypać do miski.

W czasie, gdy tofu stygnie, posiekać kolendrę, szczypior oraz miętę. Proporcja ziół powinna być taka, aby najwięcej było kolendry, trochę mniej szczypioru i najmniej mięty.

Gdy tofu przestygnie, dodać zioła oraz wszystkie pozostałe składniki. Spróbować i w razie potrzeby doprawić do smaku większą ilością chili lub sosem sojowym. Jeść bez żadnych dodatków albo z ugotowanym białym ryżem.

To naprawdę wyjątkowe danie. Dobrze smakuje na ciepło i na zimno, sprawdzi się jako popisowe danie na przyjście gości.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA