Perlicza pierś z sosem jarzębinowym i czarną soczewicą
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 3 (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 2 piersi z perliczki ze skórą
- 2 łyżki smalcu z rydzami
- sól
- pieprz
- świeży estragon
- łyżka miodu
- marynata:
- łyżka miodu
- sok z pomarańczy
- łyżka różowego pieprzu
- ziołowo- pomarańczowa czarna soczewica:
- szklanka ugotowanej czarnej soczewicy
- 4 suszone pomidory
- cebula szalotka
- 2 ząbki czosnku
- oliwa do smażenia
- skórka z pomarańczy
- pomidor
- 3-4 gałązki świeżego tymianku
- 2 łyżki startego długodojrzewającego sera
- sos jarzębinowy:
- marynata, w której marynowała się perliczka
- 3 łyżki konfitury jarzębinowej
- gwiazdka anyżu
- 100 ml jarzębinówki
- łyżka masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pod skórę piersi włóż i rozsmaruj smalec z rydzami. Skórę perliczki zepnij wykałaczkami do mięsa tak, aby podczas smażenia skóra się nie skurczyła. Mięso dopraw solą i pieprzem. W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty i dokładnie namocz w niej piersi. Odstaw na 30 minut, żeby smaki się przegryzły. Patelnię mocno rozgrzej. Na łyżce smalcu z rydzami obsmaż piersi perliczki, następnie wstaw je do pieczenia. Patelnię z sokami po smażeniu mięsa zostaw, bo na niej przygotujesz sos jarzębinowy.
Przygotuj soczewicę. Pomidory, cebule i czosnek posiekaj. Warzywa przesmaż na oliwie. Następnie dodaj soczewicę. Wszystkie składniki wymieszaj. Dodaj skórkę z pomarańczy i pokrojonego pomidora. Na koniec dosyp starty ser i świeży tymianek. Gotowe.
Na patelni, na której obsmażały się piersi, przygotuj sos. Rozpuść smalec. Dodaj marynatę, w której marynowały się piersi z perliczki, konfiturę jarzębinową i gwiazdkę anyżu. Składniki dobrze wymieszaj. Dolej jarzębinówki i poczekaj chwilę, aż sos się zredukuje. Wyłącz patelnie i na koniec dodaj masło. Piersi podawaj z sosem i czarną soczewicą. Smacznego!
Przygotuj soczewicę. Pomidory, cebule i czosnek posiekaj. Warzywa przesmaż na oliwie. Następnie dodaj soczewicę. Wszystkie składniki wymieszaj. Dodaj skórkę z pomarańczy i pokrojonego pomidora. Na koniec dosyp starty ser i świeży tymianek. Gotowe.
Na patelni, na której obsmażały się piersi, przygotuj sos. Rozpuść smalec. Dodaj marynatę, w której marynowały się piersi z perliczki, konfiturę jarzębinową i gwiazdkę anyżu. Składniki dobrze wymieszaj. Dolej jarzębinówki i poczekaj chwilę, aż sos się zredukuje. Wyłącz patelnie i na koniec dodaj masło. Piersi podawaj z sosem i czarną soczewicą. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W