Perlicza pierś z sosem jarzębinowym i czarną soczewicą

Perlicza pierś z sosem jarzębinowym
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 3 (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pod skórę piersi włóż i rozsmaruj smalec z rydzami. Skórę perliczki zepnij wykałaczkami do mięsa tak, aby podczas smażenia skóra się nie skurczyła. Mięso dopraw solą i pieprzem. W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty i dokładnie namocz w niej piersi. Odstaw na 30 minut, żeby smaki się przegryzły. Patelnię mocno rozgrzej. Na łyżce smalcu z rydzami obsmaż piersi perliczki, następnie wstaw je do pieczenia. Patelnię z sokami po smażeniu mięsa zostaw, bo na niej przygotujesz sos jarzębinowy.
Przygotuj soczewicę. Pomidory, cebule i czosnek posiekaj. Warzywa przesmaż na oliwie. Następnie dodaj soczewicę. Wszystkie składniki wymieszaj. Dodaj skórkę z pomarańczy i pokrojonego pomidora. Na koniec dosyp starty ser i świeży tymianek. Gotowe.
Na patelni, na której obsmażały się piersi, przygotuj sos. Rozpuść smalec. Dodaj marynatę, w której marynowały się piersi z perliczki, konfiturę jarzębinową i gwiazdkę anyżu. Składniki dobrze wymieszaj. Dolej jarzębinówki i poczekaj chwilę, aż sos się zredukuje. Wyłącz patelnie i na koniec dodaj masło. Piersi podawaj z sosem i czarną soczewicą. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA