Ryba w papierze
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- łyżka oliwy
- marchewka obrana i skrojona w cienkie paseczki
- mały por obrany i skrojony w cienkie paseczki
- sól i pieprz
- sok z cytryny do smaku
- 2 niewielkie filety halibuta lub łososia (po ok. 140 g)
- łyżeczka quatre épices lub chińskich pięciu przypraw
- łyżeczka ziaren fenkułu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 190°. Rozgrzać oliwę na małej patelni i podsmażyć warzywa al dente. Posolić, popieprzyć i wcisnąć sok z cytryny. Uciąć dwa duże kawałki papieru, w które zawiniemy filety. Złożyć je na pół i wyciąć z nich kształt, który po rozłożeniu będzie przypominał serce.
Nałożyć warzywa na środek papierowego serca. Na wierzchu ułożyć rybę, posypać ją przyprawami i ziarnem fenkułu, posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny. Zawinąć całość w papier, zaczynając od góry serca. Odłożyć na blachę i przygotować tak samo drugi filet.
Zawiniątka ułożyć na blasze. Piec przez 8 – 10 min. Wyjąć z piekarnika i zostawić na 2 min przed rozcięciem papieru.
Nałożyć warzywa na środek papierowego serca. Na wierzchu ułożyć rybę, posypać ją przyprawami i ziarnem fenkułu, posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny. Zawinąć całość w papier, zaczynając od góry serca. Odłożyć na blachę i przygotować tak samo drugi filet.
Zawiniątka ułożyć na blasze. Piec przez 8 – 10 min. Wyjąć z piekarnika i zostawić na 2 min przed rozcięciem papieru.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W