Hummus ze świeżym tymiankiem

Hummus ze świeżym tymiankiem
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Jola Słoma

Seria kulinarna:
Wiosenne ATELIER SMAKU (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia arabska

Składniki:

  • 20 dag namoczonej fasoli
  • 6 łyżek oliwy
  • 3 łyżki pasty sezamowej
  • 1 łyżeczka soli
  • sok z 1 dużej cytryny
  • 1 garść liści świeżego tymianku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Fasolę odcedzamy i zalewamy ponownie wodą. Gotujemy do miękkości przez ok. 1 godzinę. Miksujemy odsączoną fasolę z oliwą, pastą sezamową, solą i sokiem z cytryny oraz odrobiną wody z gotowania na jednolitą masę o konsystencji kremu. Na koniec mieszamy z posiekanymi liśćmi tymianku. Podajemy ze świeżym pieczywem lub grzankami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA