Śledź w pomidorach

Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 3 (odc. 13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Śledzie
Składniki:
- ok. 400-500 g filetów śledziowych
- 1,5 średniej cebuli
- 3-4 łyżki oleju
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego (80 g)
- 2 łyżki dobrego ketchupu
- 1 łyżka miodu
- ¼ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki chili
- ¼ łyżeczki pieprzu młotkowanego (lub grubo zmielonego czarnego pieprzu)
- 1 duża garść rodzynek
- ¼ szklanki wody
- 1 listek laurowy
- garść orzechów włoskich
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Cebulkę kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej i dusimy cebulkę, lekko ją soląc. Jak zmięknie i zrobi się szklista, dodajemy koncentrat i ketchup podlewamy wodą. Dodajemy resztę składników (bez śledzia i orzechów!) i przesmażamy całość. Studzimy. Śledzia moczymy przez noc i kroimy w 1 cm kawałki. Dodajemy do niego marynatę pomidorową i delikatnie mieszamy. Wkładamy do słoika i zostawiamy na minimum jedną noc do przegryzienia. Na koniec przed podaniem posypujemy drobno poszatkowanymi orzechami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Śledzie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W