Smażone śledzie w panierce orzechowo-chlebowej z zielonym groszkiem

Smazone śledzie w panierce
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Śledzie
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 6 surowych śledzi
  • 2 kromki czerstwego chleba razowego
  • garść zmiksowanych orzechów laskowych
  • masło do smażenia
  • kilka sztuk suszonych grzybów
Groszek:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania panierki. Na patelnię wrzuć kawałki czerstwego chleba, który uprażysz. Dodaj orzechy laskowe oraz suszone grzyby.
W międzyczasie przygotuj śledzie do smażenia - ponacinaj je z obu stron, skrop wyciśniętym sokiem z cytryny oraz natrzyj solą i pieprzem.
Zmiksuj przygotowywany wcześniej czerstwy chleb, orzechy laskowe i grzyby.
Śledzie obtocz w powstałej panierce. Śledzie usmaż na oleju z masłem.
Następnie przygotuj dodatek z zielonego groszku i owczego sera. Na rozgrzaną patelnię, wysmarowaną masłem, wrzuć pokrojony czosnek i cebulę. Wymieszaj. Wszystko podlej białym winem.
Następnie dodaj groszek. Dopraw solą. Na koniec dodaj ser pleśniowy, miętę i skrop wyciśniętą cytryną. Wszystko wymieszaj. Przygotowane wcześniej śledzie ułóż na przygotowanym dodatku z groszku i sera pleśniowego.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA