Bryzole z łopatki wieprzowej

Bryzole z łopatki wieprzowej
Oceń przepis:
33 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Jurek Sobieniak

Seria kulinarna:
m jak mięso 5 (odc. 6)
Rodzaj dania:
Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • sól
  • pieprz
  • 300 g maki pszennej
  • 1,5 kg drobnych pieczarek
  • 2 cukrowe cebule
  • 50 g masła
  • 1 bochenek chleba baltonowskiego
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 pęczek pietruszki
  • 100 ml oleju

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Łopatkę mielimy na grubych oczkach, doprawiamy solą pieprzem i wyrabiamy do uzyskania lepkiej jednolitej masy. Z gotowej masy robimy 200 gramowe kulki, spłaszczamy, obtaczamy w mące i smażymy z 2 stron po 3-4 minuty.

Cebulę kroimy w grubą kostkę i szklimy na maśle, mieszamy do mocnego zrumienienia. Pieczarki lekko solimy i skrapiamy olejem, mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni C na 20 do 30 minut.

Pieczarki przekładamy z formy do rondla z cebulą, zalewamy szklanką gorącej wody i mieszając, prószymy mąką do zagęszczenia. Dusimy ok. 10 min.

Chleb kroimy w kostkę wielkości kciuka, dodajemy jajka roztrzepane z mlekiem i majerankiem do uzyskania gęstej masy. Masę układamy na nasmarowanym olejem papierze pergaminowym i zawijamy jak cukierek. Pieczemy w 180 stopniach 35 minut.

Gotową kluskę chlebową kroimy w 2-centymetrowe plastry. Bryzole podajemy na plastrach kluski chlebowej z zaprawionymi pieczarkami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA