Sernik z fety z wiśniami i kruszonką

Sernik z fety z wiśniami i kruszonką
Oceń przepis:
46 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia śródziemnomorska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 100 g fety
  • 300 g twarożku
  • 40 g miałkiego cukru
  • drobno otarta skórka z 1 średniej cytryny
  • 130 ml tłustej śmietany
  • 90 g świeżych jeżyn (lub rozmrożonych, jeśli przygotowujemy danie poza sezonem)
  • 2 łyżki oliwy, do skropienia
Kruszonka:
  • 100 g blanszowanych migdałów, grubo pokrojonych
  • 50 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 50 g mąki razowej
  • 25 g zwykłej mąki pszennej
  • 50 g brązowego cukru
  • 1 łyżka ziaren czarnego sezamu
  • ¼ łyżeczki soli
Kompot z wiśni:
  • 600 g mrożonych wiśni bez pestek, rozmrożonych
  • 90 g cukru pudru
  • 4 anyże gwiazdkowate w całości
  • 4 paski skórki z pomarańczy
  • 4 łyżki likieru pomarańczowego (Cointreau lub Grand Marnier)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Łopatką rozetrzeć fetę na gładką masę. Połączyć z twarożkiem, cukrem i skórkę z cytryny. Śmietanę ubić w osobnej misce. Połowę bitej śmietany wymieszać z masą serową. Dodać drugą połowę. Nie mieszać zbyt dokładnie. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, najlepiej na noc. Masa może stać w lodówce do 3 dni.

Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Migdały, oba gatunki mąki i cukier wsypać do dużej miski. Palcami rozetrzeć z masłem, do uzyskania konsystencji okruchów. Domieszać cukier, sezam i sól. Wysypać na blachę do pieczenia. Piec przez około 12 minut na złoty kolor.

Wiśnie, cukier, anyż gwiazdkowaty i skórkę pomarańczy przełożyć do średniego rondla. Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować od 10-15 minut, aż sos zgęstnieje. Wlać likier pomarańczowy i gotować jeszcze przez 2 minuty. Sos stygnąc, zgęstnieje.

Gdy cukier wiśniowy ostygnie do temperatury pokojowej, można podawać deser. Na jedną porcję nałożyć na talerz dużą łyżkę sernika, posypać kruszonką, dodać dużo kompotu, kruszonki, świeżych jeżyn i na koniec skropić oliwą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA