Bigos
Oceń przepis:
71 ocen Średnia ocena: 3.60

Składniki:

  • 3 kg kapusty kiszonej sałatkowej (wypłukanej, odsączonej, poszatkowanej)
  • 2 kostki masła
  • 0,75 szklanki oliwy
  • 0,5 kg śliwek suszonych
  • 10 dkg grzybów suszonych najlepiej prawdziwków
  • 3 nieduże cebule (pokrojone w piórka)
  • torebka pieprzu kolorowego
  • 4 ziarna jałowca
  • 4 ziarenka ziela
  • 6 małych listków laurowych
  • 1 l czerwonego wytrawnego wina
  • sól

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Cebule podsmażyć na kostce masła. Dodać wszystkie składniki poza śliwkami, solą i drugą kostką masła. Dolać wody tyle, żeby się nie przypalało. Po dwóch godzinach gotowania na małym ogniu (mieszając od czasu do czasu) dodać śliwki, drugą kostkę masła i ewentualnie wodę. Po godzinie gotowania dosolić do smaku.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA