Rosół z leśnymi grzybami i zacierkami

Rosół z leśnymi grzybami i zacierkami
Oceń przepis:
43 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Adam Chrząstowski

Seria kulinarna:
Adam po pracy (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 200 g grzybów leśnych (kurka, podgrzybek, gąska, borowik)
  • 1 l rosołu (może być wywar z warzyw)
  • 1 cebula posiekana
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 3 łyżki siekanego koperku
  • 1 jajko
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • ¼ kostki masła

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na maśle obsmażyć cebulę i czosnek, dodać pokrojone grzyby i dusić ok. 5 minut. Wszystko zalać bulionem, dodać przyprawy i gotować na małym ogniu kolejne 15 minut. Dodać koperek i sprawdzić smak. Jajko z odrobiną soli wymieszać z taką ilością mąki, aby powstało twarde, jednolite ciasto. Wyrobione ciasto zetrzeć na tarce i dodać do zupy. Doprowadzić do wrzenia i podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA