Pasztet z królika i szpinaku

Pasztet z królika i szpinaku
Oceń przepis:
62 ocen Średnia ocena: 3.70

Składniki:

Sos:
  • masło
  • 2 szalotki
  • gałązka rozmarynu
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • garść zielonych winogron
  • garść czerwonej porzeczki
  • łyżka miodu
  • 2-3 łyżki octu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Szpinak podsmaż na maśle, smaż go do momentu, aż woda dokładnie odparuje. Bułkę namocz w mleku.
W maszynce zmiel ugotowane mięso królika, podgardle i wątróbki oraz namoczoną bułkę i podsmażony szpinak.
Masę dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i posiekanym świeżym majerankiem. Dodaj jaja i wymieszaj dokładnie na jednolitą masę.
Masę przełóż do formy. Obsyp z wierzchu bułką tartą. Piecz w 180 stopniach przez 90 minut.
Przygotuj sos. W rondlu na maśle podsmaż krążki cebuli. Dodaj gałązkę rozmarynu i wlej wino. Następnie dorzuć pokrojone winogrona i porzeczki. Sos dopraw miodem i octem. Gotuj, aż się zredukuje. Pasztet podawaj z sosem. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA