Schab gotowany

Schab gotowany
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.80

Składniki:

  • 1 kg kawałek ładnego schabu
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarnach
  • ok. ¼ szklanki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ główki czosnku
  • ok. 2 l wody
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 gałązki tymianku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Schab osuszamy, wycinamy twardą błonę i odkładamy. Do garnka wlewamy wodę i dorzucamy wszystkie pozostałe składniki, poza schabem. Zagotowujemy wodę z przyprawami, rozpuszczamy w niej sól i cukier. Następnie do wrzątku wkładamy mięso, zmniejszamy gaz do minimum, przykrywamy garnek i gotujemy mięso ok. 20 minut.

Odkrywamy garnek, zostawiamy całość do całkowitego wystudzenia. Wyciągamy mięso, ponownie zagotowujemy zawartość garnka i do wrzątku znowu wkładamy mięso. Na minimalnym płomieniu gotujemy 18 minut.

Po tym czasie odkrywamy garnek, wyłączamy gaz i zostawiamy schab do całkowitego wystudzenia w gorącej zalewie. Wystudzony schab wyciągamy z garnka, osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym i przechowujemy w lodówce w szczelnie zamykanym pojemniku, może tam postać nawet 5 dni. Serwujemy na platerze zimnych mięs i jako wędlinę do kanapek.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA