Pieczony bażant w słoninie z pasternakiem, sosem morelowym i puree z lubczykiem

Pieczony bażant w słoninie z pasternakiem, sosem morelowym i puree z lubczykiem
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Andrzej Andrzejczak

Seria kulinarna:
m jak mięso 3 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 2 bażanty (po ok. 1 kg sztuka)
  • 400 g słoniny wieprzowej
  • 1 kg pasternaku
  • 400 ml cydru
  • 6 gałązek świeżego tymianku
  • 20 g soli
  • 10 g pieprzu
Sos morelowy:
  • 500 g świeżych moreli
  • 70 g wędzonych śliwek
  • 150 g cebuli białej
  • 150 ml cydru
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 1 op. szafranu
  • 10 g soli
  • 100 g masła
Puree:
  • 1,5 kg ziemniaków typu B
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 100 g masła
  • 25 g soli
  • 20 g świeżego lubczyku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Bażanty nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem. Zawijamy plastrami schłodzonej słoniny i wiążemy nogi nicią. Bażanty owijamy szczelnie papierem do pieczenia, wrzucamy do głębokiej blaszki, podlewamy cydrem i pieczemy około 1h w 180 stopniach C.

Mniej więcej w połowie pieczenia zdejmujemy papier z bażantów, dorzucamy pokrojony na ćwiartki korzeń pasternaku. Pod koniec pieczenia zdejmujemy słoninę z bażanta, by dopiec skórę, żeby była chrupiąca.

Ziemniaki gotujemy klasycznie, do momentu, kiedy będą miękkie. Gorące ziemniaki odcedzamy, przekręcamy - najlepiej przez maszynkę do mielenia - i przecieramy przez sito. W garnku rozpuszczamy masło i wlewamy śmietankę, wrzucamy drobno posiekany lubczyk, zagotowujemy. Następnie wrzucamy ziemniaczaną masę i dokładnie mieszamy. Puree powinno być gładkie, plastyczne i kremowe.

Szykujemy sos. Masło rozpuszczamy na patelni i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Kilka minut smażymy, aż się skarmelizuje. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę śliwkę suszoną, chwilę smażymy i wrzucamy świeże połówki moreli bez pestek. Całość podlewamy cydrem, redukujemy, doprawiamy solą i zalewamy śmietanką i dodajmy szafran. Zagotowujemy. Następnie miksujemy blenderem i znów doprowadzamy do wrzenia. 

Serwujemy bażanta z puree i morelowym sosem.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA