Zupa fasolowa z chlebem

Zupa fasolowa z chlebem
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 300 g ugotowanej fasoli piękny Jaś
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 200 g zielonej fasolki karłowej (może być mrożona)
  • 4-5 liści jarmużu
  • sól i pieprz
  • olej rzepakowy
  • 1 litr wywaru warzywnego lub wody
  • 4 pajdy wiejskiego czerstwego chleba
  • oliwa z oliwek
  • 100 g twardego koziego sera

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek posiekać i poddusić na oliwie. Dodać pokrojone w plasterki marchewki i dalej dusić. Następnie dodać pokrojony jarmuż i zieloną fasolkę. Zalać wywarem warzywnym lub wodą i gotować, aż warzywa będą miękkie. Dodać białą fasolę.

Zupę przelać do 4 żaroodpornych misek. Pajdy chleba ułożyć na wierzchu zupy. Skropić oliwą z oliwek. Posypać startym serem.

Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temp. 180º C przez około 15 minut.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA