Zupa krem z pomidorów

Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia polska 2 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchew
- 1 łodyga selera naciowego
- duża szczypta cynamonu
- ok. 50 g sera pleśniowego
- 1 l rosołu drobiowego
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka miodu
- sól
- pieprz
- oliwa
- nać pietruszki
- gęsta śmietana lub serek mascarpone
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
Przelicznik pojemności
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Marchew obieramy i kroimy w mniejsze kawałki, podobnie kroimy seler naciowy. W garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i wrzucamy na tłuszcz marchewkę z selerem. Podprażamy chwilę i wlewamy pomidory z puszki, dolewamy rosół stopniowo, nie chcemy zbytnio rozrzedzić zupy, powinna być gęsta.
Od razu doprawiamy całość oregano, miodem, cynamonem, solą i pieprzem. Dodajemy ser pokrojony w kostkę. Gotujemy do czasu, aż marchewka będzie miękka. Miksujemy blenderem na krem, ew. dolewając trochę rosołu, jeśli zupa jest za gęsta. Serwujemy z ryżem, grzankami lub bez dodatków. Na koniec posypujemy nacią pietruszki i dolewamy kleks śmietany lub pół łyżki mascarpone.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź