Zupa krem z pomidorów

Zupa krem z pomidorów
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia polska 2 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • 1 łodyga selera naciowego
  • duża szczypta cynamonu
  • ok. 50 g sera pleśniowego
  • 1 l rosołu drobiowego
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • nać pietruszki
  • gęsta śmietana lub serek mascarpone

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Marchew obieramy i kroimy w mniejsze kawałki, podobnie kroimy seler naciowy. W garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i wrzucamy na tłuszcz marchewkę z selerem. Podprażamy chwilę i wlewamy pomidory z puszki, dolewamy rosół stopniowo, nie chcemy zbytnio rozrzedzić zupy, powinna być gęsta.

Od razu doprawiamy całość oregano, miodem, cynamonem, solą i pieprzem. Dodajemy ser pokrojony w kostkę. Gotujemy do czasu, aż marchewka będzie miękka. Miksujemy blenderem na krem, ew. dolewając trochę rosołu, jeśli zupa jest za gęsta. Serwujemy z ryżem, grzankami lub bez dodatków. Na koniec posypujemy nacią pietruszki i dolewamy kleks śmietany lub pół łyżki mascarpone. 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA