Ciasto serowe ze śliwkami

Ciasto serowe ze śliwkami
Oceń przepis:
98 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 150 g sera ricotta lub tłustego twarogu
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 80 g masła, roztopionego
  • 75 g drobnego cukru
  • 270 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatki:
  • śliwki
  • płatki migdałowe
  • cukier kryształ

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Ser, śmietanę, przestudzone rozpuszczone masło i cukier zmiksuj.
W misce połącz mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj dokładnie, przesiej i wsyp do zmiksowanych składników. Cały czas mieszaj.
Ciasto serowe przełóż do małej, kwadratowej blaszki wyłożonej papierem pergaminowym. Na wierzch ułóż połówki śliwek skórką do dołu, dzięki temu nie wyjdzie zakalec.
Śliwki oprósz cukrem kryształem. Wierzch obsyp płatkami migdałowymi.
Ciasto piecz w 170 stopniach przez 45 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA